flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги. Про відповідальність за несплату аліментів.

02 березня 2018, 09:39

06  січня 2018 року опубліковано Закон України «Про внесення змін  до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» № 2234-VIII від 07.12.2017 року.  

         Згідно п. 1  Прикінцевих положень норми  Закону  набирають  чинності   в декілька етапів:

          1) 07 січня 2017 року набрали чинності зміни внесені до Господарського процесуального  Кодексу України, Цивільного   процесуального  Кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та ст. 467 Кримінального процесуального Кодексу України.

          2)  06 лютого 2018 року набрали чинності зміни   до Кодексу України про адміністративні праворушення. Зокрема  види адмінстягнень доповнено  новим видом - суспільно корисні роботи,  які згідно ст.183-1 КупАП  можуть  бути застосовані до осіб, які   мають заборгованість зі сплати аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків, або інших членів сім’ї  сукупний розмір якої перевищує  суму відповідних платежів за шість місяців.

        Статтю  157 Сімейного Кодексу України доповнено частиною п’ятою слідуючого змісту: « Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає   дитина,     самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України  з метою лікування, навчання дитини за кордоном,  відпочинку, за наявності  довідки, виданої органом  державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів  за шість місяців».

         Згідно п.3 ч.1 Закону України «Про судовий збір»  від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях також будуть  звільнені заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

         Згідно ч.9 ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження»   державні виконавці, в разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір  якої перевищує  суму відповідних платежів за шість місяців  виносять вмотивовані  постанови  про встановлення  тимчасових    обмежень ( до  погашення заборгованості у повному обсязі) боржника у праві  виїзду за межі України,  у праві керування транспортними засобами,     у праві полювання та у праві користування  вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною  зброєю і т.д.

         Детальніше  ознайомитися з інформацією можна за посиланням     Закон України від 07.12.2017 № 2234-VIII